1. Strona główna
  2. Blog
  3. Акція, уцінка, розпродаж – в чому різниця?
obrazek wpisu

Акція, уцінка, розпродаж – в чому різниця?

obrazek autora

29.10.2022

Акції, уцінка та розпродажі мають супроводжують нас кожного разу, коли ми заходимо в магазин. Чи є між ними різниця? Чи охоплюються вони конкретними положеннями? Читай далі!

Що таке уцінка?

Уцінка — це зменшення ціни товару внаслідок певних недоліків. Наприклад, уцінити можуть харчові продукти з коротким терміном придатності, сорочку з відсутнім ґудзиком або косметику з пошкодженою упаковкою.

Продавець зобов’язаний чітко проінформувати покупців, у чому саме причина зниження ціни.

Ви можете зустрітися з думкою, що товар, куплений зі знижкою, поверненню не підлягає. Це правда?

Скарга на товар з уцінкою

У жодному нормативному акті не сказано, що купівля товарів зі знижкою позбавляє споживача права на скаргу на придбаний товар. Продавець не може змусити споживача відмовитися від права на пред’явлення претензії, а навіть якщо він це зробить, договір є недійсним за законом.

Однак ваші права вимоги у разі рекламної акції обмежені. Законом з прав споживачів Республіки Польща (Ustawy o prawach konsumenta) передбачено, що продавець не несе відповідальності за невідповідність товару, якщо покупець знав про невідповідність під час укладення договору. Проте оскаржити всі інші порушення прав споживачів все одно можна.

Наприклад, якщо ви купуєте телефон зі знижкою через подряпини на екрані, ви не можете скаржитися на подряпини. Однак ви можете пред’явити претензію з будь-якої іншої причини – зламаний динамік, низька батарея тощо.

Що таке акція?

Акція стосується повноцінного (не ушкодженого, з нормальним терміном придатності тощо) товару і може практикуватися в різних формах. Тому акційні пропозиції полягають як у зниженні цін, так і в додаванні подарунків, знижок на нові товари, більша кількість упаковок за однаковою ціною і т.п.

Продавці можуть використовувати акції, щоб швидко розпродати сезонні товари, переконати вас купити більше товарів або зацікавити вас новинкою.

Чи існують якісь спеціальні закони щодо продуктів, придбаних за рекламними акціями?

Повернення товару, придбаного з акції

Відповідь чітка і коротка. У разі придбання товару повної вартості під час проведення акції споживач має такі ж права, як і у випадку повернення товару, якого немає в акції.

Більше того, якщо ми отримуємо другий продукт безкоштовно або за символічною ціною в рамках акції, ви можете повернути його так само, як і звичайний товар.

Розпродаж – те саме, що й рекламна акція?

У Вікіпедії сказано, що розпродаж — це продаж товару, як правило, за зниженими цінами. Найчастіше це відбувається в кінці сезону або в рамках закриття магазину. З точки зору нормативно-правових актів розпродаж – це варіант акції.

Розпродаж відрізняється від акції тим, що зазвичай проявляється в зниженні цін, збільшенні знижки разом зі збільшенням кількості куплених товарів і т. д. Найчастіше ми йдемо на розпродажі в кінці сезонів – наприклад, літнього або зимового. А ще також на Новий рік, „чорну п’ятницю”, перед початком навчального року тощо.

Повернення товару з продажу

Оскільки розпродаж у світлі закону є різновидом реклами, тут також діють необмежені права споживача. Продавець несе відповідальність за відповідність товару договору і протягом дії гарантії ви можете сміливо скаржитися на його недоліки.

Більш детально прочитати, як можна повернути придбаний товар, читайте тут.