1. Strona główna
  2. Blog
  3. Біла, чорна чи червона? Колір тарілки впливає на сприйняття смаку.
obrazek wpisu

Біла, чорна чи червона? Колір тарілки впливає на сприйняття смаку.

obrazek autora

02.01.2023

Невже колір тарілки впливає на наш апетит? Насправді так! Така особливість може стати в пригоді бітькам дітей-малоїжок. Давайте дізнаємось, на якій тарілці страва буде смачнішою.

Їжа з синьої тарілки солоніша, а з червоної менш смачна, ніж з білої? Виявляється, колір посуду впливає на сприйняття смаку страви. Такі висновки дослідження британських вчених. Ця інформація допоможе батькам дітей з харчовою неофобією легше розширити свій раціон. Це також полегшить складання страв людям, вибагливим до їжі.

Колір тарілки впливає на смак їжі

Попередні наукові дослідження показали, що на сприйняття смаку страви впливає не тільки колір або текстура самої страви, але й колір тарілки, і навіть її форма, розмір або вага. У дослідженні 2011 року було виявлено, що солодкий попкорн, поданий у кольоровій мисці, сприймався більш солоним, ніж той, який їли з білої миски.

Ось і виходить, що кольором посуду можна оформити смакові відчуття. Це можна використовувати, наприклад, у ресторанах і, таким чином, посилити солоний або солодкий смак, використовуючи посуд відповідних кольорів для подачі страв. Виявляється, їжа – це справді свято для почуттів, тому що під час їжі задіяні та використовуються не лише відчуття смаку та запаху. А на сприйняття страви та її смак також впливають враження, які отримує зір.

Колір тарілки допоможе розширити раціон малоїжки

Люди, вибагливі до їжі, які проявляють ознаки харчової неофобії, можуть через це мати проблеми зі здоров’ям. Особливо це стосується маленьких дітей. Харчова неофобія – це не тільки відраза до певних видів їжі, але й страх до спробування нових страв. Люди з неофобією вибирають лише кілька відомих їм страв, більше нічого не їдять. Це робить їх меню дуже обмеженим, і це може призвести до значних недоліків у раціоні.

Таким чином, це може бути корисними при складання страв і розширення раціону вибагливих людей, для яких справедливий відомий вислів «їсти очима». Це також принесе користь батькам малюків у віці 2-5 років, коли діти починають боятися куштувати нову їжу.

Поекспериментуйте з кольором тарілки. І ваша дитина полюбить нову їжу. Фото - raisingchildren.net
Поекспериментуйте з кольором тарілки. І ваша дитина полюбить нову їжу. Фото – raisingchildren.net

То який колір тарілки вибрати?

За результатами досліджень, які були опубліковані в журналі Food Quality and Preference, у червоних та синіх тарілках їжа здавалася солонішою в порівнянні з їжею в білих. Червоні тарілки також робили їжу менш привабливою.

Вчені вважають, що така закономірність може пояснюватися тим, що солоні продукти найчастіше продаються саме у синіх упаковках. Інші закономірності дослідники продовжать вивчати, вони також хочуть з’ясувати, як люди реагують на інші кольори тарілок.

А тим часом ви можете самі провести вдома експеримент, щоб з’ясувати, який колір тарілки краще підійде до ваших смаків.

А прочитавши цю статтю, ви будете знати, як вибрати хорошу термокружку.