1. Strona główna
  2. Blog
  3. Продукти з додаванням комах вже в магазинах!
obrazek wpisu

Продукти з додаванням комах вже в магазинах!

obrazek autora

27.03.2023

Європейська комісія схвалила використання борошна з цвіркунів домашніх у виробництві харчових продуктів. Продукти з додаванням комах поставлятиметься в країни Євросоюзу.

На початку 2023 року Єврокомісія схвалила викристання борошна з цвіркунів в продуктах харчування на всій території ЄС. Продукти з його додаванням незабаром з’являться в магазинах. Тим часом, як повідомляє німецький промисловий портал derwesten.de, відомі харчові компанії вже давно додають у свою продукцію екстракти комах. Йдеться про товари популярних брендів, які продаються практично у всіх магазинах.

Продукти з комахами? Що є в магазинах

У більшості випадків перероблені комахи ховаються під назвою барвника Е 120. З відварених і подрібнених червоних комах отримують так званий «червоний кармін». Барвник отримують з комах, що живуть на кактусах – кактусових опаришів. На етикетках харчових продуктів і косметичних засобів він найчастіше позначається як «кармін червоний», «кармін», «Е 120». У косметиці він також позначається як «CI 75470», «кармін» або «косеніла».

Як показує сайт порівняння „Codecheck”, червоні комахи можна знайти, наприклад, в упаковці M&M’s Crisp, а також в йогуртах Müller і кольорових цукерках Danone Mentos. Барвник з черв’яків також міститься в драже Skittles, жуйках Haribo, червоних напоях, полуничних і малинових джемах і солодких сиропах. Крім того, барвник можна знайти в сосисках, кетчупах і чіпсах.

Борошно з цвіркунів. Незабаром в магазинах

Європейська комісія схвалила використання борошна з домашніх цвіркунів у виробництві харчових продуктів. Продукти з додаванням комах Acheta domesticus поставлятиметься в країни Євросоюзу. Постанова від 3 січня 2023 року набрала чинності 24 січня 2023 року.

Тож незабаром у магазинах ЄС з’явиться продукція з цвіркунового борошна. Його можна додавати, наприклад, до макаронів, хліба, печива, піци, пластівців і паличок. Додавання борошна з комах має бути зазначено на етикетках, оскільки це є вимогою ЄС.

Продукти з цвіркуновим борошном матимуть спеціальні позначення. Фото - ukrinform.ua
Продукти з цвіркуновим борошном матимуть спеціальні позначення. Фото – ukrinform.ua

У документі ЄС зазначено, що, наприклад, у багатозерновому хлібі дозволено використовувати максимум 2 г порошку цвіркунів на 100 г продукту, а в зернових батончиках – 3 г на 100 г продукту.

Як дізнатися, що в складі продукту є комахи?

Для позначення продуктів, виготовлених з додатком борошна з цвіркунів (хліб, крекери, печиво, макарони, піца, хлібобулочні суміші, макаронні вироби), буде використовуватися наукова назва комахи, тобто Acheta domesticus. Те саме стосується їжі, отриманої з борошнистих черв’яків (замороженої, пастоподібної, висушеної та порошкоподібної), яка позначена як Tenebrio Molitor. Перелітна сарана позначена як Locusta migratoria.

Однак це не виключає, що на упаковці можуть бути інші видимі вказівки щодо використання борошна з комах. Товари, виготовлені на основі комах також часто відрізняються високою ціною.