1. Strona główna
  2. Blog
  3. Хто такий Святий Миколай? Історія свята та традицій з подарунками
obrazek wpisu

Хто такий Святий Миколай? Історія свята та традицій з подарунками

obrazek autora

30.11.2022

Хто такий Святий Миколай? Він відомий дітям у всьому світі. Саме його приходу люди чекають цілий рік. Нажаль, не всі дорослі та діти знають, ким був Святий Миколай.

Святий Миколай – не Дід Мороз

Дід Мороз – це герой російських казок. І був він не дуже добрим. Героєм новорічних свят він став завдяки радянській владі у 1935 році. Він замінив собою Святого Миколая. І почав приносити подарунки радянським дітям на Новий Рік, а не на Різдво.

В усьому ж світі дітки чекають приходу саме Святого Миколая. І в кожній країні він має своє ім’я. Але про це трохи далі… Зараз дізнаймося, хто такий Святий Миколай.

Ким був справжній Святий Миколай?

Святий Миколай народився близько 270 року і був візантійським єпископом. Він став відомим завдяки своїй любові до дітей та допомозі бідним. Існує не так багато історичних джерел, які б наблизили нас до історії його життя. Але відомо, що він народився в Патарі (нинішня Туреччина) у заможній родині. Він міг легко насолоджуватися багатством, яке успадкував від своїх батьків, але замість цього він присвятив себе допомозі бідним, особливо дітям. Наймолодшим діткам завжди давав їжу та інші корисні речі. Його милосердя і допомога ближнім стали причиною обрання його єпископом. І незважаючи на таку важливу посаду, він все ж займався допомогою людям – врятував від смерті шістьох несправедливо звинувачених воїнів, а також врятував від голодної смерті все місто, здобувши славу чудотворця. Святий Миколай вшановується як святий у католицькій і православній церквах.

Миколайки: історія цього унікального свята

Миколайки – особливий день у році. Здебільшого діти, але й багато дорослих чекають на нього з нетерпінням. Незалежно від віку, кожен любить отримувати подарунки і навіть найменший подарунок приносить радість. У Польщі це свято відзначають 6 грудня, у день пам’яті святителя Миколая Мирлікійського. В Україні Святий Миколай приходить до діток 19 грудня. Тобто відповідно григоріанському календарю для католіцької церкви та юліанському для православної.

Історія дарувати дітям подарунки від Святого Миколая сягає середньовіччя. Вже тоді для найменших організовували вистави, які наближали їх до постаті святого Миколая, чудотворця та покровителя дітей.

Очікування чуда - найбільше, чого чекають діти від Святого Миколая. Фото - blog.eva.ua
Очікування чуда – найбільше, чого чекають діти від Святого Миколая. Фото – blog.eva.ua

Витоки традиції дарувати дітям подарунки в День Святого Миколая лежать у звичаї французьких черниць XII століття, які кидали маленькі подарунки бідним дітям напередодні Різдва. У більш пізніх джерелах також є згадки про такий звичай, який зберігся й донині. І хоча були спроби перенести звичай на різдвяний період і покласти на немовля Ісуса відповідальність за принесення подарунків, постать Святого Миколая настільки глибоко вкоренилася у загальній свідомості, що саме 6 (або ж 19) грудня в основному асоціюється з подарунками від Святого Миколая.

Як називають Святого Миколая в інших країнах?

Ви вже дізналися, хто такий Святий Миколай. А які імена він має в інших країнах?

В багатьох країнах колишньго Радянського Союзу міцно тримається традиція чекати Діда Мороза на Новий Рік.

А от в Азербайджані його звати Сакста Баба (дослівно Святий Миколай). І одягається він в синій одяг. В Татарстані та Башкірії діти чекають на Киш Бабая. А в Грузії до них приходить Товліс Бабуа.

Також дуже схожі імена Святий Миколай має в країнах Європи. Сінтерклаас у Нідерландах, Св. Міколай в Бельгії та Польщі, Санта Ніколаус в Німеччині, дідусь Мікулаш в Чехії та Словакії. В Сполучених Штатах Америки подарунки дітям приносить Санта Клаус, відомий нам з багатоьх фільмів.

Дуже цікаві та незвичні для украінців імена Святий Миколай має в Австрії (Сильвестр), Колумбії (Дід Жар), Італії (Баббо Наталє, досдівно Батько Різдво), Фінляндії (Йолоупуккі).

В кожній країні є свій персонаж, який дарує добро в Новорічні свята. Святий Миколай - тільки одне з багатьох його імен. Фото - glico.com
В кожній країні є свій персонаж, який дарує добро в Новорічні свята. Святий Миколай – тільки одне з багатьох його імен. Фото – glico.com

Багато імен має Святий Миколай. Але все ж є одна спільна риса для всіх його образів – це дарувати тепло, доброту та любов всім дітям на Землі.

Якщо ви ще не знаєте, як порадувати малечу на свята, прочитайте нашу статтю про миколайки.