1. Strona główna
  2. Blog
  3. Що таке адвент-календар? Цікаві ідеї для подарунків та завдань
obrazek wpisu

Що таке адвент-календар? Цікаві ідеї для подарунків та завдань

obrazek autora

19.11.2022

Адвент тісно пов’язаний з християнською релігією. Це час очікування народження Господа Ісуса, а відтак і новорічних свят, які наближаються.

Популярність адвент-календарів зростає з кожним роком. У магазинах можна знайти такі подарункові набори на будь-який смак. Адже солодощі та милі сюрпризи допомагають відчути передчуття свята. Тож, що таке адвент-календар?

Адвент-календар – що це?

Адвент-календар – це своєрідний набір невеликих подарунків чи солодощів за кількістю днів до свята. Класичним вважається різдвяний календар очікування, що складається із 24 презентів. Але сьогодні такий атрибут роблять не лише до Різдва, а й до Нового року, дня народження чи до інших свят.

Вони бувають абсолютно різними: за розміром, матеріалом, формою, кольором або оформленням. Головне, зберегти саму суть: кілька прихованих сюрпризів, які потрібно діставати по одному на день.

Різдвяний

Адвент-календар до Різдво – це вже класика. Причому він може бути у двох варіантах:

  • стандартний – на 24 подарунки;
  • розширений – на 25 презентів.

У цьому випадку двадцять п’ятий подарунок зазвичай найцінніший і значимий. Ну і звісно, такий календар поширений в країнах, де Різдво святкують відповідно до католицького християнства.

Новорічний

Цей «календар очікування» відрізняється від різдвяного лише кількістю подарунків. Він розрахований на весь грудень, тобто у ньому 31 презент.

Тому, якщо ви святкуєте православне Різдво, і хочете порадувати дитину святковим очікуванням саме Нового Року, то цей варіант саме для вас.

Які ще бувають адент-календарі?

Ви вже знаєте, що таке адвент-календар. А які можуть бути його різновиди? Насправді, такий календар-подарунок можна зробити до будь-якого свята – День народження, День Святого Миколая, Великодень, навіть початок навчального року!

Адвент-календар розвиває у дітей уявлення про час. Святковий календар допомагає дитині запам’ятовувати цифри, тренуватися рахувати. І допомагає відповісти на головне питання, скільки ж днів лишилося до свята!

Головна мета адвент-календаря - щастя та радість у передчутті свята. Фото - thehoneycombers.com
Головна мета адвент-календаря – щастя та радість у передчутті свята. Фото – thehoneycombers.com

Як користуватися адвент-календарем

Незалежно від свята, для якого призначений календар, інструкція однакова. Щодня потрібно відкривати віконце та отримувати по одному презенту. Новорічний та різдвяний адвент-календарі починають відкривати 1 грудня. Цього дня розгортається подарунок за номером один.

Для адвентів виготовлених інших свят (день народження тощо) точка відліку вибирається індивідуально.

Варто зауважити, що маленькі діти 4–5 років рідко дотримуються правил користування. Їм кортить за один день з’їсти всі смаколики або отримати всі подарунки. Та й деякі дорослі не завжди відрізняються терпінням. Головне реагувати на таке свавілля спокійно та з гумором.

Що покласти в адвент-кадендар?

Дітям

Найчастіше адвент-календіра дарують саме дітям. І тут варто приділити увагу кільком факторам. Це вік дитини, стать, особисті вподобання тощо. І, що дуже важливо, кількість дітей у родині – бажано підготувати однакові подарунки всім. Або ж по одному універсальному презенту для всіх (наприклад, горішки або велика шоколадка).

Якщо ви вибираєте подаруночки для малюка, то зверніть увагу, на його безпечність. Якщо ви обрали щось їстівне, то воно повинно мати тривалий срок зберігання.

Адвент-календар сам може стати справжнім смаколиком. Фото - mini-rivne.com
Адвент-календар сам може стати справжнім смаколиком. Фото – mini-rivne.com

Дітям старшого віку вже можна подарувати цікаві канцелярію, книжки або ж гаджети. Дівчаткам буде до вподоби прикраси та косметика, підібрана за віком.

Дорослим

Дорослі полюбляють подарунки не менше, ніж діти. Але в цьому випадку до оформлення адвент-календаря потрібно віднестися з ще більшою відповідальністю.

Звичайно, можна обійтися черговим набором солодощів, але багатьом це здається надто банальним. Також треба враховувати ступінь близькості конкретної людини. Адвент-календарі зазвичай дарують лише рідним людям.

Якщо ви робите такий подарунок близькій подрузі або сестрі, то на додачу до якихось прикрас чи солодощів, можна покласти щось жартівливе.

В адвент-календар, призначений для коханої людини, можна покласти сертифікати чи запрошення для спільного проведення часу. Відвідування кіно, театру чи ресторану. Якщо ви плануєте освідчитися в коханні, то в фінальне „віконечко” покладіть обручку.

Для коханої жінки можна знайти чудовий адвент-календар з улюбленою косметико, парфумами та прикрасами. Фото - marieclaire.co.uk
Для коханої жінки можна знайти чудовий адвент-календар з улюбленою косметико, парфумами та прикрасами. Фото – marieclaire.co.uk

Батькам, бабусі чи дідусю можна зробити цікаві, але користі подарунки. Це може бути набір чаю, чашка, шкарпетки, рукавички тощо.

Ну і звісно – завдання!

Адвент-календар – це не лише солодощі та милі презенти, а й оригінальні завдання та побажання.

В календар можна покласти цікаві завдання, за допомогою яких можна «заслужити» презенти. Ось приклад кількох передноворічних завдань для дітей. Виконуючи їх, очікування свята стане ще цікавішим.

  • прикрасити кімнату до свят
  • вирізати сніжинки
  • приготувати подарунки для близьких
  • допомогти мамі напекти святкове печиво
  • прикрасити ялинку
  • зліпити снігову бабу
  • зробити годівничку для пташок
  • намалювати янгола на снігу
  • вивчити новорічний вірш
  • подивитися новорічний фільм

Варіантів ігрових завдань можна вигадати дуже багато.

Завдання можна написати самим, а можна використати вже надруковані. Фото - prom.ua
Завдання можна написати самим, а можна використати вже надруковані. Фото – prom.ua

Тож, як ви дізналися, що таке адвент-календар, які існують варіації адвент-календаря. Вибирати із загальної маси потрібно те, що можна зробити із задоволенням та радістю. Наповнювати виріб теж потрібно індивідуально. Адже основна мета адвенту – подарувати радість та щастя.

Але навіть якщо ваш бюджет на подарунки дуже обмежений, не варто відмовлятися від можливості порадувати своїх близьких. Трохи вільного часу і творчі здібності дозволять створювати красиві подарунки навіть за невеликі гроші. Перегляньте наші ідеї!