1. Strona główna
  2. Blog
  3. Як зробити запаси на зиму і заощадити на продуктах?
obrazek wpisu

Як зробити запаси на зиму і заощадити на продуктах?

obrazek autora

05.12.2022

Все більше людей уже шукають заощаджень, а продукти в магазинах постійно дорожчають. Цілком можливо, що цьогорічна зима може стати рекордною за цінами в продуктових магазинах, тож щоденні покупки обійдуться нам дорого. Також варто пам’ятати про Різдво, яке в цьому році може бути значно скромнішим, ніж зазвичай.

Про те, чому все дорожчає, ми писали в цій статті в нашому блозі. Однак сьогодні ви можете прочитати про те, які продукти можна купувати про запас, як їх безпечно зберігати. Дізнайтеся, як можете заощадити на продуктах!

Взимку ціни будуть високими

Зростанню цін на продукти харчування сприяють різні фактори. Це включає епідемія коронавірусу, зростання цін на пальне та добрива, ослаблення національної валюти та ситуація в Україні, яка досі була один з найбільших постачальником пшениці у світі.

Ніщо не вказує на те, що зростання цін скоро зупиниться, а навпаки – експерти прогнозують, ще більше зростання цін на продукти. Про це варто подумати вже зараз і зробити запаси, які допоможуть нам заощадити на продуктах за кілька місяців.

Покупки продуктів про запас: фрукти та овочі

Фрукти та овочі влітку смачні та наповнені вітамінами, а головне дешевше, ніж у міжсезоння. Зберігати їх можна довше у вигляді заморожених продуктів, компотів, джемів, солінь або консерв.

Заморожені фрукти та овочі, а також солоні огірки придатні для споживання близько 12 місяців.

Заморожені овочі, фрукти та ягоди зберігають в собі безліч вітамінів. Фото - buffalomarket.com
Заморожені овочі, фрукти та ягоди зберігають в собі безліч вітамінів. Фото – buffalomarket.com

Мариновані овочі та консерви на цукровій основі придатні до споживання до 2 років.

Покупки продуктів про запас: м’ясо

М’ясо – одна з груп продуктів, яка швидко дорожчає. Цього року тільки в Польщі м’ясо птиці подорожчало в середньому на 33%, свинина – на 18%, яловичина – на 12%. Взимку, особливо в передріздвяний період, різниця в ціні може бути ще більшою.

Подбайте про запас м'яса в морозильній камері, доки ціни на нього не стали ще більшими. Фото - trends.24tv.ua
Подбайте про запас м’яса в морозильній камері, доки ціни на нього не стали ще більшими. Фото – trends.24tv.ua

Тож це вагома причина, щоб зробити запаси. М’ясо, залежно від виду, може зберігатися в морозилці до 12 місяців.

Покупки продуктів про запас: цукор, крупи, макарони і борошно

Через війну Україна цього року експортуватиме значно менше пшениці, ніж зазвичай. Оскільки це один із основних постачальників у Європі та світі, дефіцит буде відчутним. Зростуть ціни на всі зернові продукти, в т.ч. макарони і хліб.

Варто подумати про домашній хліб і запастися борошном.

Крупи, борошно та макарони добре зберігаються в сухому місці. Подбайте, про ємності, які міцно закриваються. Фото - maximum.fm
Крупи, борошно та макарони добре зберігаються в сухому місці. Подбайте, про ємності, які міцно закриваються. Фото – maximum.fm

Борошно, що зберігається у сухому місці, придатне для використання протягом приблизно 12 місяців, а в замороженому стані – не менше 2 років.

Цукор, макаронні вироби і крупи слід зберігати в сухому, затемненому, прохолодному місці. В таких умовах вони придатні для споживання практично необмежено довго.

Покупки продуктів про запас: масло, олія та інші жири

Неможливо не помітити постійно зростаючі ціни на харчові жири практично усіх видів. І масло, і олія стають все дорожчими й дорожчими. Якщо якийсь магазин провадить акцію на ці продукти, то їх варто купувати про запас. За акціями в магазинах зручно слідуквати на сайтах mojagazetka.com та lovesales.com.ua.

Вершкове масло можна успішно заморозити. В морозильній камері воно не зіпсується приблизно 9 місяців.

Олія може зберігатися довгий час. Фото - biz.today.ua
Олія може зберігатися довгий час. Фото – biz.today.ua

Рослинні олії слід зберігати в сухому, затемненому, прохолодному місці. В таких умовах вони придатні до споживання близько 12 місяців.