1. Strona główna
  2. Blog
  3. Ви впевнені, що знаєте, що означають терміни придатності продуктів? Перевірте!
obrazek wpisu

Ви впевнені, що знаєте, що означають терміни придатності продуктів? Перевірте!

obrazek autora

26.04.2022

Ви напевно знаєте, що означають терміни придатності продуктів харчування та косметики? Але чи завжди продукти «після терміну придатності» потрібно викидати на смітник? Прочитайте нашу статтю – ви точно будете здивовані!

Найкраще вжити до…

Напис «мінімальний термін придатності» означає дату мінімальної придатності товара, тобто час, до якого продукт однозначно придатний до вживання. Звісно за умови правильного зберігання.

Добре, а що ж робити потім? Тоді вам варто перевірити, чи продукт можна вживати. Адже перевищення терміну мінімальної придатності не означає, що їжа зіпсувалася. Навпаки – якщо термін минув нещодавно, то, швидше за все, продукт ще досить свіжий, щоб його можна було з’їсти.

Однак ви можете помітити, що на продуктах можуть з’явитися певні зміни, наприклад, легкий наліт на шоколаді, сухі обвітрені краї або менш пухка консистенція.

Обов’язково вжити до…

«Максимальний термін придатності» стосується тих продуктів, які можуть зіпсуватися після закінчення терміну придатності.

Таке формулювання найчастіше можна зустріти на свіжому м’ясі та нарізці, молочних або непастеризованих продуктах. Вживання їх після строку придатності може мати наслідки для здоров’я, такі як харчове отруєння.

Як мінімальний, так і абсолютний термін придатності є гарантованими, якщо продукти зберігаються відповідно до рекомендацій виробника.

Термін придатності косметичних засобів

Косметика має два терміни придатності, і важливо звернути увагу на обидва.

Перша, стандартна дата дійсна незалежно від того, чи відкривався косметичний засіб. Найчастіше він зустрічається на кінчику тюбика пасти, на дні банки або на етикетці.

Другий, більш загадковий – PAO або Period after opening, тобто період після першого відкриття. Він представлений у вигляді малюнка з відкритою баночкою з цифрою і буквою М. Це маркування говорить нам, за який час після відкриття косметичного засобу його слід використати. Наприклад, 3M – це 3 місяці, 6M – 6 місяців тощо.

Після відкриття косметичного засобу дата PAO має перевагу над стандартним терміном придатності.

Приклад: PAO крему становить 3М, а стандартний термін придатності закритого косметичного засобу – 4.2025. Це означає, що крем необхідно використати протягом 3 місяців з моменту першого відкриття. Більше того, щоб вчасно використати крем, його потрібно відкрити не пізніше січня 2025 року.

Спробуйте, перш ніж викинути!

У терміні придатності немає ніякої магії – продукт не псується раптово, протягом секунди після опівночі.

Тому завжди варто перевіряти, чи справді їжа чи косметика вже не придатні до вживання або використання. Як це зробити?

  • перевірте консистенцію – чи продукт погустішав або почав розшаровуватися, став черствим
  • перевірте колір – чи він потьмянів, посвітлішав чи рівномірний
  • перевірте смак (звичайно, у випадку з харчовими продуктами) – чи він став гіркий, кислий
  • перевірте запах – чи відчуваєте запах затхлості, цвілі, гнилі
  • перевірте інші особливості – наприклад, чи стало м’ясо слизьким або є цвіль на поверхні йогурту.

Ви часто викидаєте прострочені продукти?

Плануйте свої покупки краще! Перед тим, як відправитися в магазин, перевірте, що є в шафах і в холодильнику, а що варто купити. Щодня стежте за тим, які продукти ви викидаєте найбільше, і записуйте ці спостереження, щоб знати, чого менше купувати наступного разу. А коли ви викидаєте продукт у смітник, уявіть, що ви кидаєте його еквівалент готівкою або складаєте в скарбничку. Це полегшить вам усвідомлення того, скільки грошей ви витрачаєте щодня і скільки б можна було зекономити.