1. Strona główna
  2. Blog
  3. Нові етикетки на харчових продуктах. Яка між ними різниця?
obrazek wpisu

Нові етикетки на харчових продуктах. Яка між ними різниця?

obrazek autora

22.03.2023

Можливо, незабаром ми побачимо нові етикетки на прилавках європейських магазинів. Таким чином Європейська комісія хоче боротися з широко поширеним явищем марнування їжі, яка все ще придатна для споживання. Фразу «придатний до» пропонують розширити словами «часто придатний довше».

Європейці марнують їжу, бо не розуміють, що насправді означають дати, написані на продуктах?

Незважаючи на різноманітні зусилля законодавців і некомерційних організацій, харчові відходи в Європі залишаються величезними. Згідно з даними Євростату, жителі Європейського Союзу викидають 57 мільйонів тонн відходів щороку.

Не дивно, що Європейський Союз також прагне зробити так, щоб до смітників потрапляло менше придатної до вживання їжі, ніж зараз. Відправною точкою для роботи над змінами в правилах Співтовариства є спостереження за тим, що більшість їжі викидається не виробниками чи роздрібними торговцями, а домогосподарствами. Рішення — нові етикетки на харчових продуктах. Для цього необхідно внести зміни до Положення про надання споживачам інформації про харчові продукти. Брюссель почав обговорювати такі зміни 8 березня 2023 р.

Як виглядатимуть нові етикетки на харчових продуктах?

Йдеться про нинішнє формулювання написання терміну придатності. Сьогодні воно звучить як «найкраще спожити до…». Європейська комісія хотіла б розширити його, додавши фрагмент після дати: «часто придатний довше». Також розглядаються альтернативні рішення, наприклад «найкраща якість до кінця …».

Варто зазначити, що йдеться лише про зміну терміну мінімальної придатності харчового продукту. Терміни придатності залишаться незмінними. Це два окремих терміни, які регулюються двома окремими положеннями, обидва включені в Додаток X до Регламенту.

В чому полягає різниця в термінах на етикетках?

Термін придатності є показником безпеки. По закінченню цієї дати вживання даного продукту більше не є безпечним для здоров’я. Застосовується для продуктів, які швидко псуються і через короткий час можуть становити пряму загрозу здоров’ю людини. Згідно з постановою термін придатності замінює термін мінімальної придатності харчового продукту.

Деякі продукти не варто вживати після кінцевої дати придатності. Фото - blog.metro.ua
Деякі продукти не варто вживати після кінцевої дати придатності. Фото – blog.metro.ua

В інших випадках ми маємо справу з їжею, яка з певного моменту починає поступово втрачати свої смакові якості, а виробник не може забезпечити її передбачувану якість. Однак ми все ще маємо справу з продуктом, який можна безпечно їсти. Цей момент є датою мінімальної придатності харчового продукту.

Що означають терміни придатності продуктів, ми писали в нашому блозі тут.

Нові етикетки можуть бути кращими, ніж пропонує Європейська комісія

Європейська комісія вважає, що споживачі не повністю розуміють різницю між термінами «використати до» та «найкраще спожити до». Насправді в цьому немає нічого дивного. Вони обидва звучать дуже схоже. Не дивно, що чиновники хочуть зробити так, щоб нові етикетки харчових продуктів не викликали сумнівів з першого погляду.

Сама ідея хороша. Завдяки цьому рішенню принаймні деякі споживачі напевно двічі подумають, перш ніж викинути їжу після закінчення терміну мінімальної придатності продукту. Подовження одного дедлайну та збагачення його простим повідомленням має спрацювати. Можливо, варто піти на крок далі?

Здається, кращим рішенням є зміна терміну придатності. Ви можете написати це як «не їсти після…». Щоб уникнути будь-яких непорозумінь у цій сфері, також було б доцільно заборонити використання запису лише про дату для продуктів, що швидко псуються. Таким чином, боротьбу з харчовими відходами можна поєднати з більшою турботою про здоров’я європейців.