1. Strona główna
  2. Blog
  3. Чи всі зарядні пристрої однаково безпечні?
obrazek wpisu

Чи всі зарядні пристрої однаково безпечні?

obrazek autora

01.06.2022

Придбати зарядку для смартфона можна всього за кілька злотих. Але чи кожен зарядний пристрій із супермаркету, базару, магазину електроніки чи Allegro безпечний для користувача та пристрою? На жаль ні.

Як і будь-який електричний прилад, зарядний пристрій повинен відповідати низці правил. Однак виявляється, що виробники з-за меж ЄС часто не дбають про ці вимоги і експортують до Польщі зарядні пристрої, використання яких несе ризик пошкодження телефону або навіть ураження електричним струмом для користувача!

Справою зайнялося Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів UOKiK. Посадові особи митниці за підтримки Уряду та Торгової інспекції перевірили, чи відповідають зарядні пристрої та блоки живлення, які імпортуються з-за меж Європейського Союзу, вимогам європейського ринку. Результати викликають занепокоєння.

Небезпечні зарядні пристрої – що перевіряло UOKiK?

Управлінням було перевірено 61 модель імпортних зарядних пристроїв та блоків живлення, всього близько 72 тис. штук.

До лабораторії було доставлено 13 моделей зарядних пристроїв загальною кількістю 10,6 тис. одиниць. Там перевіряли їх безпеку – в тому числі міцність ізоляції, рівень нагріву, напругу дотику та наявність струмоведучих частин.

Результати дослідження – „реальна загроза для користувачів”

На підставі лабораторних випробувань було виявлено, що 5 зразків (3000 штук) – тобто понад 38% – не відповідають зазначеним вимогам до конструкції і становлять реальний ризик для користувачів.

Також було виявлено багато формальних недоліків. Найчастіше йшлося про неправильне маркування та некоректну документацію. Цей вид дефектів охопив близько 67 тис. штук, що становить понад 93%!

Загалом лише одна модель відповідала як формальним, так і структурним вимогам!

Більше про дослідження можна знайти на веб-сайті UOKiK.

Як правильно вибрати зарядний пристрій?

Зарядні пристрої за 5 або 10 злотих спокушають низькою ціною, але насправді вони можуть бути дуже дорогими, тому що можуть пошкодити телефон або навіть зашкодити здоров’ю користувача. Як же тоді вибрати безпечний екземпляр?

Сам факт, що зарядний пристрій має відповідний роз’єм (наприклад, USB, micro USB, USB-C), не дає жодної гарантії, що він підійде до вашого пристрою. Потрібно звернути увагу на технічні параметри – напруга зарядки (В) і сила струму (А). Найкраще вибрати модель, яка за параметрами відповідає оригінальному зарядному пристрою, прикріпленому до телефону виробником.

Крім того, на упаковці має бути вказано, чи виготовлено пристрій у Європейському Союзі, чи поза його межами.