1. Strona główna
  2. Blog
  3. Полуниця — улюблена ягода і дітей, і дорослих
obrazek wpisu

Полуниця — улюблена ягода і дітей, і дорослих

obrazek autora

14.06.2022

Полуниця, безсумнівно – одна з найсмачніших літніх ягод! Це найсолодший спогад про дитинство… Хто з нас, смакуючи смачними, соковитими та ароматними полуничками, не повертається зі спогадами в безтурботні літні дні?

Полуниця – найпопулярніша ягода у літній сезон. Перші полуниці з’являються в кінці травня та на початку червня з приходом теплих сонячних днів, і дарують нам свою насолоду аж до середини липня. Якщо ж пощастить зі сприятливою погодою, то ми можемо насолоджуватися її смаком навіть до початку осені.

Звідки походить полуниця?

Достеменно невідомо звідки бере початок культивація цієї рослини. Ймовірно, на початку століття один французький ботанік з Версаля схрестив два сорти суниці – гігантську чилійську суничку з суницею зі східних районів Північної Америки.

І вже наприкінці XVIII століття полуницю почали вирощувати в Англії. Спочатку ці ягоди їли тільки при королівських дворах, тому що вони були дуже дорогі і не всі могли собі їх дозволити. На щастя, ті часи минули, і кожен з нас може насолодитися смаком полуниці.

Наразі полуниця здобула популярності по всьому світу. В даний час вважається, що існує близько 2000 різних сортів. Вони відрізняються розміром, формою, кольором, консистенцією м’якоті і, звичайно ж, смаком. Цікаво, що полуниця, вирощена в більш прохолодних помірних регіонах, вважається смачнішою. Тому можна сміливо сказати, що польська та українська полуниці найкращі і цінуються у всьому світі!

В чому користь полуниці?

Крім ароматного смаку, полуниця багата поживними речовинами. В ній криється безліч цінних вітамінів і мінералів. Чи ви знали, що ця ягода є кращим джерелом вітаміну С, ніж цитрусові? Адже 100 г стиглої полуниці містять близько 70 мг цього вітаміну! Також варто відзначити, що стиглі плоди містять до 20% більше вітаміну С, ніж недозрівші, тому варто їсти полуницю абсолютно стиглою.

Також полуниця містить вітаміни групи В (В1, В2, В6, РР) і вітамін А. Полуниця є цінним джерелом заліза, що захищає від анемії. Ці червоні ягоди також містять кальцій і фосфор для зміцнення кісток, калій для зниження кров’яного тиску, магній для заспокоєння нервів і марганець для поліпшення пам’яті.

Чи може полуниця нашкодити?

На жаль, не кожен може насолодитися користю полуниці. Ці ягоди можна віднести до алергенних продуктів. Всупереч поширеній думці, полуниця рідко викликає алергію в класичному розумінні. Однак слід пам’ятати, її споживання може викликати алергічні симптоми, відомі як «алергія на полуницю». Уникати полуниці варто людям з підвищеною чутливістю до саліцилатів, оскільки ці плоди характеризуються дуже високим вмістом цієї речовини. До типових симптомів алергії на саліцилати можна віднести почервоніння шкіри (кропив’янка), алергічний риніт або напади задишки.

Що приготувати з полуниці?

Ці червоні ягоди можна використовувати по-різному, вони просто незамінні в нашій кухні. З них ми можемо приготувати багато смачних страв – насамперед коктейлі, а також торти, десерти, салати, закуски та, навіть, супи. Полуниця ідеальна для консервування. З неї можна зробити на зиму смачні соки, компоти, варення, джеми, мармелад. Але безперечно, полуниця найсмачніша в свіжому вигляді.

Джем з полуниці
Джем з полуниці полюбляють і діти, і дорослі

На жаль, ці плоди дуже нестійкі, вони досить швидко м’якнуть і пліснявіють. Заморожування – найкращий спосіб їх зберігання, оскільки в них зберігаються цінні речовини. І можна буде використовувати полуницю взимку для приготування улюблених страв.

Доки триває полуничний сезон, аплікація Moja Gazetka буде вам в нагоді, щоб відшукати найвигідніші пропозиції на цю соковиту ягоду! А в зимовий сезон ви з легкістю знайдете смачні джеми, варення та інші смаколики, що пропонують супермаркети за знижками.