1. Strona główna
  2. Blog
  3. День Матері 2023 у Польщі та у світі. Коли святкують та що подарувати?
obrazek wpisu

День Матері 2023 у Польщі та у світі. Коли святкують та що подарувати?

obrazek autora

11.05.2023

День Матері – одне з найособливіших свят. Його відзначають не лише в Польщі, а й у всьому світі, адже материнство не знає кордонів.

На кожному континенті, в кожній країні діти цінують своїх матерів. Яка історія Дня Матері, коли День Матері в 2023 році і як святкують матері в інших країнах?

День матері. Коли святкуємо в 2023 році в Польщі?

Хоча дата цього особливого свята фіксована, щороку багато людей цікавляться, коли ж відзначають День матері. У 2023 році свято, як завжди, припадає на 26 травня, цього року це буде п’ятниця. Однак у багатьох країнах свій День матері почали відзначати лише після Другої світової війни.

Польща – єдина країна у світі, де День матері відзначають 26 травня. Хоча так було не завжди. У довоєнній Польщі дати цього свята були рухливими. Перше святкування Дня матері відбулося в Кракові в 1914 році. Дата, яку ми знаємо сьогодні, не змінювалася з 1923 року. День матері у 2022 році припадає на четвер, 26 травня. У цей день діти дарують мамам власноруч виготовлені листівки, квіти та маленькі подарунки.

День матері. Яка історія Дня матері?


Витоки святкування Дня матері сягають глибокої давнини. Греки і римляни поклонялися богиням-матерям – символам родючості і достатку. День матері, яким ми його знаємо сьогодні, виник в Англії 17 століття. Його відзначали у четверту неділю Великого посту під назвою «Неділя по матері». З цієї нагоди у церквах відбувалися меси, а в обмін на отримане благословення було традицією дарувати мамам квіти та солодощі.

Коли святкують День матері в інших країнах?

День матері у всьому світі найчастіше відзначають у травні. У 77 країнах світу цей день святкується у другу неділю травня. Це стосується, зокрема, США, Австралії, Австрії, Бельгії, Бразилії, Чилі, Китаю, Чехії, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Південної Африки, Туреччини, Італії, України та Куби. У першу неділю травня святкують матері в Румунії, Португалії, Іспанії, Мозамбіку, Угорщині та Литві. Останню неділю у Швеції, Тунісі та Франції. Найбільш «екзотичну» дату для Дня матері обрали жителі Індонезії, де свято відзначають 22 грудня.

В Україні День матері почали офіційно відзначати з 2000 року, у другу неділю травня. В 2023 році День матері в Україні будемо святкувати 14 травня.

Ідеї ​​подарунків для мами, зроблених власними руками

Якщо ви збираєтеся зробити своїй мамі дійсно оригінальний подарунок, подумайте над тим, щоб зробити його власноруч. Ні для кого не секрет, що така річ буде сповнена любові до своєї матусі. Пропонуємо вам кілька ідей, які зможе зробити навіть дитина.

Квіти на паличці

Це напростіша прикраса, яку з легкістю зроблять навіть маленькі діті. Для виготовлення тюльпанів можна використовувати солоне тісто або самозастигаючу глину. Досить розкатати корж товщиною близько 0,5 см і обвести зубочисткою форму квітки. Потім акуратно встромляємо в наші тюльпани патички, які будуть служити стеблами. Молодшим дітям можуть допомогти дорослі.

Залиште підготовлені квітисохнути приблизно на 12 годин. після чого можна прикріпити до них нитки або різнокольорові стрічки.

Така композиція буде оригінально виглядати в горщику з квітами. Фото - notimeforflashcards.com
Така композиція буде оригінально виглядати в горщику з квітами або на пластиліновому „газоні”. Фото – notimeforflashcards.com

Вітражна лампадка

Ще одна ідея, як зробити подарунок на День матері ідея – створити вітражну лампадку. Це завдання також не є складним, і дозволяє отримати чудові результати. Досить скористатися баночкою або склянкою, нанести малюнок з вітражних фарб, обвести чорним контуром і дочекатися висихання. Фарби під час фарбування мають зовсім інший відтінок, ніж після висихання, адже тільки тоді вони набувають прозорості та глибини. Зізнаюся, я давно не робила з дітьми такі вітражі і нам було дуже весело це робити, а кінцевий результат приголомшливий.

Така лампадка, створена своїми руками на День матері, подарує спражнє тепло. Фото - fiorelki.pl
Така лампадка, створена своїми руками на День матері, подарує спражнє тепло. Фото – fiorelki.pl

Браслет з дроту та намистинок

Браслет з намистинок – відмінна ідея для подарунка на день матері, зробленого своїми руками. Дуже легко створити вражаючий браслет для мами, який вона носитиме з задоволенням щодня. Спосіб настільки простий, що впорається навіть дитина. Для виготовлення дротяного браслета вам знадобляться м’який флористичний дріт намистини різних кольорів і ножиці або кусачки.

Для одного браслета нам знадобиться близько 1-1,5 м дроту і намистини на ваш вибір. Нанизуйте намистини на дріт, час від часу зав’язуючи петельку. Коли протягнете намистини по всій довжині дроту, оберніть його навколо зап’ястя, вільно сплутуючи її у формі браслета.

Можна обирати різні кольори та розміри намистинок. Поєднуючи їх за власним бажанням, створіть унікальну прикрасу. Фото - korallo.pl
Можна обирати різні кольори та розміри намистинок. Поєднуючи їх за власним бажанням, створіть унікальну прикрасу. Фото – korallo.pl

В тому разі, якщо ви плануєте купити подарунок для мами, насамперед ознайомтеся з акціями, які проводять різні магазини до Дня матері. Так ви зможете, не тільки обрати потрібну річ, а не переплачувати за неї.

Чому ми святкуємо День матері? День матері – це свято, яке відзначають у різних частинах світу, щоб висловити повагу, шану та любов до матерів. Цей день є подією для вшанування внеску матерів, визнання зусиль материнських уз і ролі матерів у нашому суспільстві.

Обов’язково привітайте сьогодні матусю – обніміть її або подзвоніть, та скажіть, як сильно ви її любите!