1. Strona główna
  2. Blog
  3. Домашній чай, що допоможе при застуді. 6 смачних рецептів
obrazek wpisu

Домашній чай, що допоможе при застуді. 6 смачних рецептів

obrazek autora

01.10.2022

Якщо ви відчуваєте, що застудилися, не потрібно відразу бігти до аптеки за ліками, які не довели свою ефективність у боротьбі з вірусними інфекціями. Домашній чай допоможе при застуді

Як наголошує сучасна доказова медицина, варто пити багато теплої рідини, щоб швидше одужати. Тому ми підібрали 6 смачних рецептів напоїв, які вас не тільки зігріють у холодну пору, але й будуть надзвичайно корисними при перших ознаках застуди.

Імбірний чай

Домашній чай з імбиром дуже добре допомагає при застуді. Він містить вітаміни, ефірні олії, мікроелементи та амінокислоти, які цілюще впливають на нашу імунну систему та сприяють потовиділенню. Разом з потом виводяться речовини життєдіяльності вірусів, від яких ми почуваємося зле.

Для приготування наріжте імбир тонкими скибочками, покладіть у велику чашку, додайте трохи листя зеленого чаю. Покладіть 3-4 шматочки свіжого лимона і залийте окропом. Дайте настоятися 10 хвилин.

Імбирний чай допоможе швидко здолати недугу
Імбирний чай допоможе швидко здолати недугу

Ромашковий чай

Ромашка – це одни з найкращих протизапальних засобів. Якщо її поєднати з липою та медом, застуда відійде.

Для приготування знадобиться по чайній ложці квіток ромашки та квіток липи. Суміш залийте однією склянкою окропу. Дайте настоятися 20 хвилин. Процідіть чай. За бажанням можна додати мед.

Ромашковий чай в поєднанні з медом та липою - чудодійний засіб при застуді
Ромашковий чай в поєднанні з медом та липою – чудодійний засіб при застуді

Чай із шипшини

Цей класичний напій багатьом знайомий з дитинства. Вміст вітаміну С у шипшині просто колосальний! Тому споживання такого чаю у великій кількості допоможе вашому організму швидку впоратися з вірусами.

Для приготування такого напою слід залити 3 ложки подрібнених плодів шипшини 0,5 літрами окропу. Потім цей настій потрібно залишити в термосі на ніч. Вранці процідіть і смачні ліки готові.

Шипшиновий чай багатий на вітамін С
Шипшиновий чай, багатий на вітамін С, буде корисним при застуді

Чай з ехінацеї

Ехінацея – корисна рослина. Вона містить антиоксиданти, ефірні олії та мікроелементи, що є потужним засобом для боротьби з бактеріями, вірусами та грибками. Прийом чаю з ехінацеєю покращує настрій та усуває ознаки застуди.

Для приготування чаю візьміть 2 ч. ложки подрібненої трави та залийте їх 400 мл гарячої води. Цей настій має годину настоятися.

Чай з ехінацеї не тільки усуває ознаки застуди, а й покращує настрій
Чай з ехінацеї не тільки усуває ознаки застуди, а й покращує настрій

Чай з коньяком

Черговий напій тільки для дорослих! Чай з коньяком від застуди, випитий на ніч, полегшить стан: зніме озноб, послабить біль голови, викличе потовиділення і допоможе заснути.

Для його приготування потрібно заварити звичайний чорний чай і на склянку напою додати 2 столові ложки коньяку та 1 чайну ложку меду.

Пийте гарячим перед сном.

Чорний чай з коньяком - напій тільки для повнолітніх
Чорний чай з коньяком – напій тільки для повнолітніх

Чай з обліпихи

Обліпиховий чай люди споживають давніх-давен. Колись його називали напоєм довголіття. Справді, чай з обліпихи дуже корисний, він має протизапальну та антистресову дію.

Візьміть 100 г свіжої чи замороженої ягоди. Перетріть її в пюре та перекладіть в чайник для заварювання. Додайте 50 г цілих ягід та 2 ст. л. чорного чаю. Залийте окропом та залиште на 7-10 хвилин. Потім додайте мед.

Чай з обліпихи можна пити при вагітності
Чай з обліпихи можна пити при вагітності

Саме споживання великої кількості теплих напоїв рекомендують лікарі пацієнтам, що застудилися. У такі дні потрібно вживати 2-2,5 літра рідини на добу, тому що з потом, при нежиті та кашлі організм швидко її втрачає. Пиття трав’яних та фруктово-ягідних чаїв, які мають легкий сечогінний ефект, дозволяє вивести з організму хвороботворні мікроби.

Наближаються прохолодні дні. А як зробити так, щоб в помешканні було тепло? Читайте тут.