1. Strona główna
  2. Blog
  3. Майювка. Польські національні свята, які відзначають у травні. Національні і не тільки
obrazek wpisu

Майювка. Польські національні свята, які відзначають у травні. Національні і не тільки

obrazek autora

21.04.2023

Попереду час трьох травневих свят: 1, 2 і 3 травня – польські свята у травні, які є особливо важливими в історії Польщі. Поляки святкують їх по-особливому – разом, але окремо. Варто згадати, звідки взялися травневі свята. Чому їх святкують і кому слід завдячувати?

Безсумнівно, у кожного з нас ці травневі свята асоціюються з вихідними в школі чи на роботі, але це більше, ніж просто час для відпочинку. Національні польські свята, які обходять у травні – дуже важливі для польського народу.

1 травня – День праці

День праці — національне свято (День міжнародної праці), яке відзначається щорічно 1 травня, а в Польщі це вихідний день. Він покликаний вшанувати величезну трагедію робітників у Чикаго, де в 1886 році під час протесту та демонстрації проти жахливих умов праці та робочого часу. 1 травня 1886 р. відбулися сутички протестувальників з поліцією, 3 травня загинуло 6 робітників.

У Польщі свято переважно асоціюється з попереднім політичним укладом. За часів Польської Народної Республіки це був дуже урочистий день, і участь у святкуваннях була майже обов’язковою. Керівництво партії подбало про кожну деталь церемонії, навіть про гасла на транспарантах. 1 травня в Польщі було встановлено як День праці та вихідний день у 1950 році.

Але 1 травня також є річницею вступу Польщі до Європейського Союзу. Це сталося опівночі 1 травня 2004 року. Разом з Польщею до спільноти ЄС тоді були прийняті Кіпр, Чехія, Естонія, Литва, Латвія, Мальта, Словаччина, Словенія та Угорщина. Це було найбільше розширення Європейського Союзу в історії.

2 травня – День державного прапора

2 травня відзначають День державного прапора. Цього ж дня відзначається також День польської діаспори та День поляків за кордоном. Це одне з наймолодших державних свят, запроваджене Законом від 20 листопада 2004 року про герб, кольори та державний гімн. Головною метою цього свята є популяризація знань про польську ідентичність та національні символи.

Національні кольори – законодавчі кольори даної країни. Існує багато способів їх відображення. Носять їх, наприклад, в лацкані пальто або піджака у вигляді національного банта: в Польщі – білого і червоного кольорів. Білий розміщується в центрі, а червоний зовні. Також національні кольори можна носити на одязі у вигляді стрічки або банта. Національні кольори відрізняються від державного прапора тим, що вони не мають певних пропорцій.

Кокарда в національних кольорах
Кокарду, або котильон, можна зробити власноруч, підібравши стрічки у відповідних національних кольорах. Фото – fabrykakultury.ply.pl

Варто пам’ятати, що прапор або транспарант, які вивішуються публічно, повинні бути чистими та мати розбірливі кольори. Вони не повинні бути пом’ятими або потертими. Прапор не можна використовувати як сервірування столу або як упаковку для товару.
На державному прапорі Республіки Польща не можна розміщувати жодних написів чи малюнків.

3 травня – річниця прийняття Конституції Третього Травня

Актом, що регулював правову систему Речі Посполитої, була Конституція, прийнята 3 травня 1791 р. на засіданнях Великого сейму. Він запровадив систему конституційної монархії, засновану на тристоронньому розподілі влади Монтеск’є, а також скасував найбільші політичні проблеми того часу: ліберум вето, конфедерації та вільні вибори. Це також було проголошенням економічної трансформації держави. Нині оригінал Конституції знаходиться в Центральному архіві історичних документів.

Три оригінальні рукописи Конституції 3 травня зберігаються в Центральному архіві історичних документів у Варшаві.

Конституція 3 Травня
Оригінал Конституції Третього Травня зберігається в Центральному архіві історичних документів у Варшаві. Фото – wiadomosci.onet.pl

Які ще польські свята у травні?

4 травня – День пожежника

Пожежник – одна з найгероїчніших професій, адже під час рятувальних операцій пожежники ризикують здоров’ям та життям.

4 травня відзначається Міжнародний день пожежника, символом якого є червоно-синя стрічка, що означає вогонь і воду, що його гасить. Він був встановлений у 2003 році Сеймом Республіки Польща як професійне свято, яке відзначається в пам’ять про святого Флоріана – покровителя пожежників, металургів, сажотрусів, гончарів і пекарів.

20 травня – Всесвітній день бджіл

Святкування цього дня є нагодою згадати про важливість бджіл у навколишньому середовищі та виробництві їжі. Це також привід подумати про те, що ми можемо зробити, щоб захистити цих корисних комах.

Під час збору врожаю бджоли виконують одну з найважливіших послуг для екосистеми, оскільки вони запилюють багато видів рослин, у тому числі ті, які є їжею для нас і для багатьох видів тварин.

Бджола
Бджоли відіграють вкрай важливу роль у нашому житті. І вони потребують нашого захисту. Фото – mieszkaj.skanska.pl

26 травня – День Матері

У Польщі свято відзначають 26 травня. Перше святкування Дня матері було організовано в 1914 році в Кракові. Щороку в цей день мами отримують від дітей квіти, листівки та маленькі подарунки. Метою свята є вияв любові та поваги до матерів за їх щоденну працю у вихованні дітей.

Сьогодні День матері відзначають у понад 40 країнах світу. Наприклад, у Монголії це свято відзначають двічі, як День жінок і День матері та дитини. В Італії в цей день діти печуть печиво у формі серця, а на Балканах діти тримають маму в ліжку, поки не отримають солодощі. Натомість вони допомагають у домашніх справах. Однак найпоширенішим звичаєм у всьому світі, пов’язаним з цим святом, є дарування матерям квітів і подарунків. У деяких дитячих садках з цієї нагоди влаштовують вистави для мам.

Звісно, багато свят не обходиться без смачної їжі в колі друзів. А що ж робити з залишками після святкування? Дізнайтеся тут.