1. Strona główna
  2. Blog
  3. Свято Тіла Божого в Польщі: вівтарі, процесії та килими з квітів. Що це за свято?
obrazek wpisu

Свято Тіла Божого в Польщі: вівтарі, процесії та килими з квітів. Що це за свято?

obrazek autora

07.06.2023

В цей день, за народними віруваннями, Бог виходить із церков, сходить із вівтарів і входить між людей, схилившись над мирськими справами своєї пастви. Сьогодні Тіло Боже – одне з візуально найбагатших католицьких свят у Польщі.

У Польщі свято Божого Тіла відзначають з першої половини XV століття. Це завжди було поєднання церковних і народних традицій. Згадуючи традиційне святкування свята в Польщі, неможливо не асоціювати його з барвистими процесіями, прикрашанням святих образів вінками з трав і квітковими килимами…

Трохи історії

Цього року урочистість Пресвятих Тіла і Крові Христових, більш відома як Боже Тіло, припадає на 8 червня. Свято було запроваджено в Польщі на Краківському синоді єпископом Нанкером у 1320 році. У цей день у багатьох парафіях по всій Польщі створюють різнокольорові вівтарі, які віряни відвідують зі священиком під час урочистої процесії. У народній традиції на Боже Тіло Бог «виходить із храмів» і «сходить із вівтарів», щоб бути ближче до людських справ. Квіти супроводжують святкування цього свята вже понад два століття.

Польська традиція квіткових килимів

Традиція викладати килими з квітів, які супроводжують процесії свята Тіла Божого, існує в Польщі безперервно понад 200 років. Створення килима з тисяч квітів під час процесії Тіла Божого відсилає до середньовічної традиції, коли королівські сади дарували Церкві квіти, якими мали прикрашати собори, щоб зробити святкування більш пишним.

У польській традиції під час процесії з нагоди Урочистості Тіла і Крові Христових перед священиком, який несе Монстранцію з Пресвятою Тайною, йдуть дівчата, які називаються білянки, і посипають живими або сухими квітами. У деяких парафіях у дні, що передують хресному ходу, на підлогу храму, а також перед храмами або по дорозі хресного ходу стеляють килими з квітів.

Квіткові килими для процесії Тіла Божого в Спичімєжі. Фото - tvn24.pl
Квіткові килими для процесії Тіла Божого в Спичімєжі. Фото – tvn24.pl

У березні 2020 року Польща подала заявку на внесення традиції квіткових килимів для процесій Божого Тіла до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.

Традиційні квіткові килими в Спричімєжу

Щороку в місті Спричімєж (Sprycimierz) виготовляють квіткові килими, які включені до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Часто у їх викладанні беруть участь цілі сім’ї. Спочатку створюється шаблон з дроту, фанери і фольги. Потім на них кладуть квіти. Щороку створюються різні композиції, але найпоширенішими мотивами є фігури святих і ангелів.

Найскладніші композиції можна знайти перед чотирма головними вівтарями міста.

Традиційна процесія свята Тіла Божого. Фото - spycimierskiebozecialo.pl
Традиційна процесія свята Тіла Божого. Фото – spycimierskiebozecialo.pl

Це найкрасивіше свято, яке обходить католицька церква. Варто побачити ці чудові килими з квітів хоча б раз!