1. Strona główna
  2. Blog
  3. Як вибрати безглютенові продукти?
obrazek wpisu

Як вибрати безглютенові продукти?

obrazek autora

28.05.2022

Безглютенова дієта вимагає від вас споживати продукти без глютену – білок, який міститься в зернах деяких зернових культур, таких як пшениця, жито та ячмінь. Зазвичай такої дієти дотримуються при целіакії та алергії на глютен.

Хоча безглютенових продуктів у магазинах можна знайти чимало, це не звільняє нас від обов’язку самостійно перевіряти їх склад. Як вибрати продукти без глютену? Читайте далі!

Перевірте маркування продуктів без глютену

Перекреслений зелений колосок є єдиним офіційним знаком, який гарантує відсутність глютену в продукті. І виглядає він так:

Для того, щоб нанести такий символ на свій товар, виробник повинен відповідати суворим вимогам. За дотриманням таких вимог слідкує Європейська асоціація хвороб целіакії (AOECS) за програмою Європейської системи ліцензування (ELS).

Всі інші подібні маркування з колоском не дають такої гарантії. Однак відсутність «оригінального» колоска зовсім не означає, що продукт містить глютен. Варто звернути увагу на склад продукту та опис на упаковці.

Що означає фраза «може містити глютен»?

Примітка «може містити глютен», яку часто можна побачити на натуральних продуктах без глютену, є попередженням для алергіків і людей, які страждають на целіакію. Його можна знайти в основному на продуктах, які не повинні містити глютен, але він міг до них потрапити.

Така анотація означає, що, наприклад, на заводі, що виробляє даний продукт, використовуються інгредієнти, що містять глютен.  Наприклад, безглютенові продукти виробляються, зберігаються або упаковуються в одному приміщенні з такими, що містять в своєму складі цей білок.

Чи завжди виробники їжі говорять правду?

  Думаючи про людей, які дотримуються безглютенової дієти, UOKiK (Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів) замовило дослідження складу безглютенових продуктів, таких як солодощі, борошно та макаронні вироби, виготовлені з натуральних безглютенових або м’ясних продуктів.

Виявилося, що з 33 перевірених продуктів 1 перевищив норми для безглютенової їжі.

Детальніше про дослідження можна прочитати на сторінці uokik.gov.pl.

Шукай потрібні продукти в додатку Moja Gazetka

Завдяки покращеному пошуку продуктів ви можете легко знайти продукти без глютену в нашій аплікації. Просто введіть відповідну фразу в поле у ​​верхній частині екрана та перегляньте пропозиції.

Продукти також можна додати до списку покупок, який також доступний у додатку.
Додаток можна завантажити з сайту mojagazetka.com.