1. Strona główna
  2. Blog
  3. Які свята будемо відзначати в Польщі в березні 2023?
obrazek wpisu

Які свята будемо відзначати в Польщі в березні 2023?

obrazek autora

26.02.2023

Якщо вам цікаво, які свята наближаються, тоді ви звернулися за адресою! Перегляньте цю публікацію в блозі, щоб отримати список святкових днів у березні в 2023 році.

Березневі свята вже на порозі! Ми зібрали список березневих свят, що вони означають, коли їх святкують, і як до них підготуватися. Це чудова інформація, якщо ви плануєте гарно провести час цього місяця або просто шукаєте щось нове, чим зайнятися з друзями чи родиною. Щасливих свят!

Міжнародний жіночий день 2023

Жіночий день відзначається щороку 8 березня і є міжнародним святом. У Сполучених Штатах жіночий день відзначають з першого десятиліття 20 століття, тоді як у Польщі жіночий день почали відзначати після Другої світової війни. Міжнародний жіночий день може відзначатися як форма вшанування жінок, їхньої ролі в суспільстві та їхніх досягнень, вираження вдячності жінкам, які борються за рівноправність. Або просто, щоб продемонструвати повагу та вдячність жінкам.

Дехто бачить прототип жіночого дня у святі Матроналії, яке відзначалося в Стародавньому Римі. 1 березня святкували Матроналію заміжні жінки, які в цей день могли чекати подарунків від своїх чоловіків. Сучасна версія жіночого дня бере свій початок від подій 28 лютого 1909 року в США – цей день вважається першим Національним жіночим днем. Через рік, у 1910 році, Соціалістичний Інтернаціонал у Копенгагені запропонував відзначати жіночий день у всьому світі. Ідея отримала визнання, і було засновано жіночий день, хоча на той час без конкретної дати. Жіночий день покликаний просувати права жінок і підтримувати їх боротьбу за право голосу в усьому світі.

8 березня чоловіки дарують приємні подарунки жінкам. Найпопуляніші - квіти. Фото - comments.ua
8 березня чоловіки дарують приємні подарунки жінкам. Найпопуляніші – квіти. Фото – comments.ua

За часів Польської Народної Республіки свято було пов’язане з даруванням гвоздик і колготок. Нині жінки отримують не колготки, а переважно шоколадні цукерки, квіти чи інші приємні подарунки. Як саме можна порадувати кохану жінку в це свято, ми напишемо трохи згодом.

День чоловіків

Чоловічий день – свято, адресоване всім чоловікам (як правило, дорослим), яке в Польщі відзначається 10 березня. У цей день жінки готують сюрпризи для своїх чоловіків.

День чоловіків офіційно ніколи не встановлювався. Швидше за все, він прийшов з островів Тринідад і Тобаго, біля берегів Венесуели. Але ООН запропонувала включити Міжнародний чоловічий день до календаря свят. Було запропоновано святкувати День чоловіків 19 листопада, але більшість країн встановили свої дати цього свята. Наприклад, в Україні більшою популярністю користується День українського козатва, що святкується 14 жовтня.

День чоловіків є аналогічним святом жіночого дня, про що свідчить близькість обох свят.

День Святого Патрика

День Святого Патрика — ірландське національне та релігійне свято, під час якого згадують покровителя Ірландії єпископа св. Патріка. За переказами, він був чудотворцем, який звільнив острів від змій.

День Святого Патріка відзначають не тільки в Ірландії, але і в кожній країні, де ірландці є певною національною меншиною: США, Північна Ірландія, Ньюфаундленд. Усі, хто бере участь у святкуванні 17 березня, одягаються в зелений одяг, малюють ірландський прапор або символ свята – конюшину. Вони зустрічаються на парадах, потім ходять в паби, де п’ють ірландське пиво або віскі.

В День святого Патріка люди вбираються в зелене та веселяться. Фото - grybow.pl
В День святого Патріка люди вбираються в зелене та веселяться. Фото – grybow.pl

У Польщі подекуди День Святого Патріка святкують спорадично, що спричинено захопленням кельтською культурою та великою міграцією польського суспільства на Британські острови.

День прогульника

Які є нестандартні свята в Польщі в березні? День прогульника в Польщі припадає на перший день календарної весни і є днем, коли ​​школярі та студенти вдаються до прогулів. В цей день учні не з’являються в школі або уникають окремих шкільних заходів. Якщо ухилення від шкільних обов’язків зазвичай присікають, то 21 березня є винятоком, коли прогули просто дозволені.

День прогульників – неофіційне свято, але воно міцно увійшло в шкільний календар. Студенти зазвичай хочуть провести цей день на свіжому повітрі один з одним. Багато шкіл, знаючи, що їхні учні все одно не прийдуть на уроки, намагаються зайняти своїх вихованців організацією зустрічей, походів у кіно та навіть екскурсій. Часто їх пов’язують із зустріччю першого дня весни. День прогульника відомий переважно в Польщі та Литві.

В цей день школи організовують цікаві заходи для учнів, знаючи, що ті можуть просто не прийти на уроки. Фото - trojmiasto.pl
В цей день школи організовують цікаві заходи для учнів, знаючи, що ті можуть просто не прийти на уроки. Фото – trojmiasto.pl

Перший день весни

Відповідь на питання, коли настає перший день весни, не так очевидна, як може здатися. Все тому, що календарна весна не обов’язково повинна збігатися з датою початку астрономічної весни.
Перший день ​​весни завжди святкуємо 21 березня. На жаль, це не означає, що з цього дня можна очікувати значного поліпшення погоди та підвищення температури. Буває, що погода за вікном не збігається з календарним сезоном, але 21 березня можна вважати символічним закінченням зими.

21 березня відзначають Перший день весни. Фото - krakowpomaga.pl
Які свята відзначають в березні? 21 березня відзначають Перший день весни. Фото – krakowpomaga.pl

У цей день у школах організовуються спеціальні зібрання та вистави. Таким чином студенти та викладачі святкують початок нового сезону та прихід довгоочікуваної весни.

І, звичайно ж, це далеко не всі свята, які люди відзначають в березні. Для кожної країни є особливі дні, сповнені чогось особливого.

Вибрати подарунок для близької людини завжди легше, якщо під рукою є мобільні додатки Moja Gazetka та Love Sales з акційними пропозиціями.