1. Strona główna
  2. Blog
  3. 7 простих способів захистити шкіру від сонця
obrazek wpisu

7 простих способів захистити шкіру від сонця

obrazek autora

02.07.2022

Один із найпростіших способів запобігти мільйонам випадків раку щороку — сонцезахисний крем. Однак більшість із нас все ще забуває користуватися ним, перш ніж вийти на вулицю більше ніж на годину. Отже, що потрібно знати про захист шкіри від сонця? Ось 7 порад, про які слід пам’ятати, в самий розпал літа. 

Достатньо всього 15 хвилин на сонці, щоб пошкодити шкіру. Ось що вам потрібно знати про безпеку та захист шкіри від сонця, перш ніж вийти на вулицю, щоб насолодитися теплою погодою та сонячним світлом.

1. Завжди користуйтеся сонцезахисним кремом.

Виберіть сонцезахисний крем широкого спектру дії, який захищає як від UVA, так і від UVB випромінювання. Переконайтеся, що він водостійкий і має SPF 30 або вище. Інші сонцезахисні засоби можуть допомогти вам уникнути сонячних опіків, але вони не захистять від раку шкіри.

Більші цифри в коді SPF вказують на більший захист. Ви повинні використовувати сонцезахисний крем з SPF не менше 15, навіть у прохолодні або злегка похмурі дні.

Сонцезахисний крем відфільтровує ультрафіолетове випромінювання  типів UVA і UVB. UVA-промені проникають глибоко в шкіру і впливають на передчасне старіння та рак шкіри. UVB-промені впливають на поверхню шкіри і викликають сонячні опіки.

Для захисту від сонячного проміння дуже важливо наносити на шкіру спеціальний крем зі значенням SPF не менше, ніж 15

Тож не забувайте наносити товстий шар сонцезахисного крему на всі відкриті ділянки шкіри. Навіть на такі важкодоступні місця, як спина. 

Пам’ятайте, що крем стирається. нанесіть його знову, якщо ви перебуваєте на сонці більше двох годин. А також після купання, потовиділення або витирання рушником.

Обов’язково перевірте термін придатності вашого сонцезахисного крему. Зазвичай він не перевищує 3 роки.

2. Обмежте час перебування на сонці.

Намагайтеся не планувати заходи на свіжому повітрі з 10:00 до 16:00. Саме тоді сонячні промені найбільш інтенсивні. Практикуйте правило тіні: якщо ваша тінь коротша за вас, сонячні промені найсильніші, і ви повинні знайти тінь. 

Якщо ж ви все-таки опинилися на вулиці в такий час, то намагайтеся якомога більше перебувати в тіні. Ви можете знизити ризик захворювання шкіри, шукаючи тінь під парасолькою, деревом чи іншим укриттям. Але навіть, коли ви перебуваєте в тіні, обов’язково захищайте шкіру, використовуючи сонцезахисний крем або одягаючи захисний одяг.

3. Підберіть відповідний одяг.

Сорочки з довгими рукавами, довгі штани та спідниці можуть захистити вас від небезпечних ультрафіолетових променів. Найкращий захист забезпечують щільні тканини. Мокра футболка забезпечує набагато менший захист від ультрафіолету, ніж суха, а темні кольори захищають більше, ніж світлі. Деякий одяг, сертифікований за міжнародними стандартами, спеціально виготовлений для забезпечення захисту від ультрафіолету.

Обирайте одяг, який максимально закриває шкіру

Майте на увазі, що звичайна футболка має рейтинг SPF нижче 15, тому використовуйте також інші види захисту, такі як сонцезахисні креми та косметичні засоби з SPF не менше 15.

4. Одягніть капелюх.

Для максимального захисту носіть капелюх з полями по всій стороні, який буде закривати ваше обличчя, вуха та задню частину шиї. Щільно сплетена тканина, як-от канва, найкраще захищає вашу шкіру від УФ-променів. Уникайте солом’яних капелюхів з отворами, які пропускають сонячне світло. Темніший капелюх може забезпечити більший захист від ультрафіолету.

Якщо ви носите бейсболку, то повинні захистити вуха і задню частину шиї. Носіть одяг, що закриває ці зони, використовуйте сонцезахисний крем широкого спектру дії або залишайтеся в тіні.

5. Сонцезахисні окуляри також важливі.

Сонцезахисні окуляри захищають очі від ультрафіолетових променів і знижують ризик катаракти. Вони також захищають ніжну шкіру навколо очей від впливу сонця.

Обираючи окуляри від сонця, звертайте увагу, чи здатні вони блокувати як UVA, так і UVB промені. Звичайні окуляри з затемненими скельцями, але  без такого захисту, можуть навпаки нашкодити. Оскільки зіниці очей розширюються і починаються пропускати більше небезпечного проміння.

Обирайте окуляри з захистом від УФ-променів

6. Будьте обережними з ліками

Якщо ви приймаєте ліки, то будьте вкрай обачними, оскільки деякі з них можуть зробити вас більш чутливими до сонця. Сюди входять певні види антибіотиків, протизапальних, протигрибкових засобів, ліки від артеріального тиску та хіміотерапії. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

7. Будьте уважними біля водойм

Будьте особливо обережні біля води та піску. Ці поверхні відбивають шкідливі сонячні промені, що може збільшити ваші шанси отримати сонячні опіки. Зменшити шанси обгоріти допоможуть спеціальні плавальні костюми, які закривають більшу площу шкіри. Особливо це стосується маленьких дітей, шкіра яких ще більше схильна до пошкодження сонцем. Зовсім маленьких дітей віком до 6 місяців тримайте повністю вкритими та в тіні. 

І не забувайте після виходу з води повторно наносити на шкіру сонцезахисний крем.